BH sedmice inženjerstva – Hackathon Tuzla

HACKATON CREATIVE THINKING/ KREATIVNO RAZMIŠLJANJE

ŠTA MLADI OČEKUJU OD CENTRA GRADA TUZLA?

Programskim sadržajima VI Međunarodnih „BH Sedmice inženjerstva“ predviđena je i organizacija Hackaton-a  koji poziva mlade na učestvovanje u izazovu koji bi izvršnim nosiocima vlasti pomogao smjernicama u tranziciji prema pametnom Gradu Tuzla.

Naš cilj je predstavljanje novih koncepata, inovativnih i pametnih rješenja, kao gradu  koji svoju budućnost vidi u mladim i perspektivnim ljudima. Takođe želimo otvoriti i pitanje fleksibilnih konstrukcija koja se mogu razvijati s promjenjivim potrebama Centra Grada, uklanjajući dinamiku stalnog rušenja i ponovne izgradnje.

Grad Tuzla podržava ovaj projekt i odgovorni za njegovo vođenje i razvoj žele čuti šta je to potrebno Tuzli da bi bila još bolje mjesto ugodnog života.

Hakaton takmičenje se održalo u Narodnom pozorištu Tuzla 14 i 15. decembra 2023. godine.

Zadatak timova: Osmisliti i predložiti koncept razvoja Centra GradaTuzle. Zamisliti kako bi Centar Grada mogao izgledati u budućnosti i uključiti rješenje za problem održivosti koncepta urbanog života. Izazov je kako napraviti nova tehnička i ostala rješenja u skladu sa savremenim dobom, a obuhvatiti tematske oblasti : novi biznisi, pametna mobilnost, zelena ekonomija, primjena u praksi IoT i ICT tehnologij.

Organizator: Udruženje KulturaMedia Sarajevo u saradnji sa DOO Colosseum Tuzla i Univerzitetom u Tuzli.
Pokrovitelji: Ministarstvo privrede u Vladi TK, Grad Tuzla.

 

Naziv tima: ZenIT

Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici

Članovi tima:

  1. Ahmed Agić – 05.01.2002.
  2. Emina Pašalić – 08.02.2002.
  3. Asmira Imširović – 17.06.2002.
  4. Emrah Durmić – 23.11.2001.

Ideja o oblikovanju centra Grada Tuzle nije samo ambiciozna, već i neophodna iz više razloga. Ne samo da će privući turiste, već će olakšati svakodnevni život građanima, unaprijediti efikasnost u korištenju energije te pružiti kombinaciju zabave i obrazovnih sadržaja za mlade.

Predlog ekipe ZenIT za obnovu centra Grada Tuzle obuhvata nekoliko ključnih inicijativa:

  • Pametni parking: Uvođenje sistema sa senzorima za praćenje slobodnih parking mjesta i raznim opcijama plaćanja.
  • Paketomat: Inovativni sistem za preuzimanje pošiljaka koje nisu dostavljene na kućnu adresu, olakšavajući tako proces dostave.
  • Korištenje solarnih panela: Implementacija solarnih panela za napajanje gradske rasvjete, pametnih klupa i autobuskih stajališta opremljenih utičnicama, USB priključcima i interaktivnim ekranima.
  • Pametni ekran na Trgu: Instalacija pametnog ekrana na centralnom Trgu, pružajući informacije i sadržaje od javnog interesa.
  • Dom za mlade: Izgradnja prostora koji će nuditi zabavne i obrazovne aktivnosti za mlade.

Ono što čini njihovu ideju posebnom jeste njen holistički pristup, uzimajući u obzir ne samo potrebe mladih za zabavom, već i težeći da ih ojačaju za buduće izazove. Mladi su, ne samo sadašnjost, već i budućnost našeg grada, te je važno da im pružimo podršku i resurse za razvoj u svim aspektima života.

Realizacija njihovog projekta donijela bi mnoge benefite za Tuzlu, poboljšavajući kvalitet života mladih, ali i turista i ostalih građana. Kroz ove inicijative, grad postaje dinamičnije i privlačnije mjesto za život i posjetu.

U konačnici, njihova poruka za mlade je da uživaju u svojoj mladosti, ali da istovremeno budu svjesni važnosti pripreme za budućnost.

Naziv tima: TOURzla

Eldar Bajrić – 5.11.2001, FET,

Vedran Čivčić – 19.7.2001, FET,

Omar Mujkić – 13.5.2002, Tehnološki Fakultet Tuzla,


Ekipa Tourzla se vodi idejom unapređenja Tuzle u svakom od osnovnih aspekta IoT-a, i pametnog grada. Za postizanje tog cilja fokus je stavljen na uvezivanje svakog dijela grada ( objekti, građani, vozila i slično) te preko međusobne razmjene informacija i podataka težiti ka dizanju efikasnosti svakodnevnih procesa. Akcenat je naknadno stavljen na „zeleni“ dio grada. Neizbježna je potreba za prelaskon na obnovljive energije i smanjenje zagađenja, a po njihovoj ideji to bi se postiglo „forsiranjem“ korištenja novog tipa javnog prevoza. Taj javni prevoz bi bio brži, jeftiniji , zeleniji u odnosu na sve ostale načine prevoze , a uz to i u potpunosti automatizovan koristeći već napomenute apsekte Internet of things-a i artificialne itelgiencije.

Brzi električni voz bi iskorištavao kružnu putanju tuzlanskih magistrala i kretao se sa minimalnim pauzama. Naravno, za postizanje takvog cilja infrastruktura grada bi se morala adaptirati, a i sami građani. Na neki način, to jeste dio rješenja koji nih odvaja od ostalih. Nemaju viziju nečega velikog i neviđenog u Tuzli, već adaptaciju Tuzle na sve ono što čeka i slijedi – grad pazi na građane, a građani na grad.


U sažetom obliku TOURzla predlaže, upotrebu „SMART“ infrastukture koja dijeli podatke sa okolinom ( smart semafori, senzori, kamere ), automatizovan brzi i ekološko sigurni javni prevoz, osgiuravanje građana sa povećanjem sigurnosti u saobraćaju i pri provođenjem vremena u gradu.

Naziv tima: S.O.S.

Mješovita Srednja Elektrotehnička Škola u Tuzli:

Din Softić – 16.06.2006 – Tehničar Računarstva

Haris Osmanović – 15.10.2006 – Tehničar Računarstva

Mirza Salamović – 20.10.2006 – Tehničar Mehatronike

Tuzla, industrijski grad u poređenju s drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, pa čak i u regionu, nedostaje modernih atrakcija i mjesta za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Iako grad obiluje prirodnim turističkim atrakcijama, nedostatak modernizacije i zelenih površina stvara izazove, naročito s obzirom na industrijsku prirodu grada koji se suočava s problemima zagađenog zraka.

Njihova ideja predstavlja spoj rješenja za sve izazove s kojima se grad suočava. Predlažu transformaciju centralnog parka u futuristički park, oazu središta grada koja bi adresirala navedene probleme. Ova futuristička oaza bila bi kapsula kontinuirano nadgledana senzorima, video sustavima i održivim izvorima energije.

Unutrašnja atmosfera parka bila bi kontrolisana senzorima vlage zraka, temperature, vlage tla, kvalitete zraka i drugim faktorima. Kapsula bi bila izrađena od kontroliranog stakla, omogućavajući regulaciju ulaska vanjske svjetlosti.

Ovim bi se prvenstveno riješio problem zagađenja zraka, uz obilje biljaka i drveća koje bi bili pod optimalnim uslovima održavanja. Park bi također služio za sadnju novih vrsta voća koje trenutni uslovi ne dopuštaju.

Ova jedinstvena ideja ne samo da bi riješila ključne probleme grada, već bi i unaprijedila kvalitet života i privlačnost grada za posjetioce. Realizacijom ove ideje, grad bi efikasno adresirao probleme zagađenja, gubitka turizma, nedostatka kvalitetnog vremena i unapređenja zdravlja.

Naziv tima: GMS

Članovi:

Faruk Zahirović 2005 Tuzla Gimnazija “Meša Selimović”

Lejla Junizović 2005 Tuzla

Lana Begic 2005 Tuzla

Ideja koja stoji iza projekta ima za cilj transformaciju centra grada Tuzle u turistički centar Bosne i Hercegovine, uz istovremeno olakšavanje svakodnevnog života građana putem pružanja jedinstvenih atrakcija. Fokus je stavljen na zelenu ekonomiju, tehnologije interneta stvari (IoT) i informaciono-komunikacione tehnologije (ICT), podršku novim biznisima i pametnu mobilnost.

Ideje tima su predstavljene putem prezentacije koja naglašava ambiciju da se Tuzla prilagodi globalnim metropolama i trendovima. Prijedlog tima ističe se po tome što objedinjuje različite sfere kao rješenja za probleme prisutne u Tuzli, kreirajući smislenu cjelinu koja će koristiti svim građanima. Ovaj koncept je inkluzivan i koristan za cijelu zajednicu, otvarajući mogućnosti za ekonomski napredak i profit.

Koncept se ne temelji na potpunom preoblikovanju grada, već na kombinovanju postojećih elemenata sa modernim pristupima. Na taj način, grad zadržava svoju autentičnost, tradiciju i istorijske znamenitosti. Ovim se daje prilika gradu i njegovim stanovnicima da pokažu svoj puni potencijal, što smatramo da im dosad nije bilo omogućeno.

Poruka za mlade koju šaljemo jeste da je promjena moguća i da počinje s njima samima. Ako sanjaju dovoljno velike snove i ulože trud i zalaganje, mogu ostvariti sve što zamisle.

Naziv tima: Smart horizon

Mješovita srednja tehnička škola Travnik

Adin Dervić 2005 Travnik

Kemal Beganović 2004 Vitez

Amel Kolasević 2005 Travnik

Emir Đelilbašić 2004 Travnik

Mirzad Keško 1999 Travnik

U središtu Tuzle, nova digitalna inicijativa nazvana ConnectSquare stvara most između građana, inovativnih rješenja i digitalne tehnologije s ciljem unapređenja životnog standarda u gradu. Ova ambiciozna inicijativa usredotočena je na stvaranje “Pametnog trga” – digitalnog središta gdje građani mogu aktivno sudjelovati u zaštiti okoliša i ostati informirani o najnovijim događajima.

Glavni fokus projekta jest promicanje održivog razvoja zajednice i poticanje građana da budu dio pozitivnih promjena. ConnectSquare će se nalaziti u samom srcu grada, na trgu, okružen biciklističkom i pješačkom stazom te će biti pokriven besplatnom 5G Wi-Fi mrežom kako bi svim posjetiteljima omogućio pristup internetu.

Ovaj digitalni prostor pružit će građanima mogućnost pristupa digitalnim vodičima i interaktivnim pričama o povijesti grada, stvarajući dinamično okruženje koje potiče aktivno sudjelovanje u oblikovanju održive i modernizirane zajednice.

ConnectSquare će obuhvatiti nekoliko ključnih elemenata, uključujući pametne klupe, pametne kontejnere, pametne staze, digitalni vodič pod nazivom “SquareGuide” te aplikaciju koja će sve ove komponente objediniti.

Ovaj park ne samo da će unaprijediti kvalitetu života građana Tuzle već će također promicati socijalnu interakciju mladih i poticati napredak digitalne tehnologije unutar grada. 

Naziv tima: .exe

Fakultet elektrotehnike Tuzla

Elnur Bjelić 2002 Tuzla

Amer Imamović 2003 Tuzla

Mujo Alić 2003 Tuzla

Jedna od ključnih prednosti Pametnog Upravljanja Otpadom je mogućnost donošenja informisanih odluka na osnovu podataka. Praćenje nivoa otpada u kantama i kontejnerima u stvarnom vremenu omogućava efikasno upravljanje resursima i smanjenje emisije CO2.

Implementacija ovakvih tehnologija također rezultira značajnim smanjenjem troškova, često i do 80%.

Osim toga, Pametno Upravljanje Otpadom omogućava prikupljanje realnih informacija u jedinstvenu bazu podataka, čime se otvaraju vrata novim poslovnim prilikama i radnim mjestima.

Optimizacija ruta za prikupljanje otpada dodatno povećava efikasnost sistema, dok interakcija s korisnicima usluga pruža dodatnu transparentnost.

Ova tehnologija također ima ključnu ulogu u podizanju svijesti građana o važnosti pravilnog odlaganja otpada.

Direktna interakcija s korisnicima pruža im informacije o pravilnom sortiranju otpada i uputama o pravilnom korištenju dostupnih kontejnera.

Kroz pametne aplikacije i obavijesti, građani mogu biti obaviješteni o trenutnom stanju kontejnera, podsjećani na redovno odlaganje otpada i informisani o ekološkim posljedicama nepravilnog postupanja s otpadom.

Ovaj aspekt Pametnog Upravljanja Otpadom doprinosi edukaciji građana i jačanju njihove svijesti o ekološkoj odgovornosti.

Naziv tima: TECH TRIBE

Denis Kantić 1998 Tuzla Fakultet Elektrotehnike Tuzla

Adela Hećimović 2001 Gradačac Fakultet Elektrotehnike Tuzla

Ismar Begić 1996 Tuzla Visoka škola računarstva i informatike Empiricom 

 

Nova mobilna aplikacija revolucionizira iskustvo parkiranja pružajući korisnicima jednostavan i učinkovit način pronalaska i rezervacije slobodnih parkirnih mjesta.

Glavni cilj je riješiti problem gubitka vremena i stresa prilikom traženja parkirnog prostora.

Aplikacija nudi nekoliko ključnih značajki kako bi olakšala proces parkiranja. Korisnici mogu jednostavno pregledati dostupnost parkirnih mjesta, prikazanih bojama (crvena, narandžasta, zelena) kako bi jasno vidjeli status – zauzeto, rezervirano ili slobodno.

Dodatno, korisnici imaju mogućnost rezervacije slobodnih parkirnih mjesta putem aplikacije. Nakon rezervacije, sustav automatski označava mjesto kao rezervirano, osiguravajući transparentnost i sigurnost.

Vremensko ograničenje rezervacije osigurava pravednu raspodjelu parkirnih mjesta, budući da rezervacija automatski ističe nakon 15 minuta, čime se osigurava da rezervirana mjesta postanu dostupna ako korisnik ne stigne na vrijeme.

Jednostavno i fleksibilno plaćanje dodatno olakšava proces parkiranja. Korisnici mogu brzo i sigurno platiti parking putem aplikacije korištenjem PayPal-a ili klasičnih metoda plaćanja karticom, eliminirajući potrebu za gotovinskim transakcijama.

Automatizacija cjelokupnog sistema dodatno poboljšava korisničko iskustvo. Opcije poput ponude za produžetak parkinga pred istek, automatskog javljanja JKP Saobraćaj i Komunikacije o broju i regiji parking mjesta na kojem se nalazi vozilo, te javljanja sistemu u slučaju prestanka rada senzora ili kvara baterije, čine aplikaciju pouzdanim alatom za sve korisnike.

Ova inovativna aplikacija pruža sveobuhvatno rješenje za problem parkiranja, čineći proces jednostavnijim i efikasnijim za sve korisnike.

Naziv tima: POSALT

Članovi tima:

Elma Smajilbegović (10.7.2007.),
Majra Smajlović (9.11.2006.),
Džana Mehinović (23.11.2006.)

Učenice JUMS Građevinsko- geodetske škole Tuzla
Drugi razred smjera arhitektonski tehničar

 

U proteklim godinama, mladi Tuzle su postali glas koji odjekuje kroz ulice i trgovima, noseći sa sobom ne samo entuzijazam, već i čvrstu vjeru u budućnost grada. U njihovom glasu čuje se poziv na promjene, na inovacije i na izgradnju zajednice koja će biti otvorena, progresivna i inclusive.

Adnan Mujkić, jedan od predvodnika ovog pokreta, naglašava važnost mladosti kao vitalnog resursa grada. Njihove ideje su kristalno jasne, podijeljene na tri ključne regije: Prošlost, Sadašnjost i Budućnost. U ovim idejama odražava se kreativnost, inovativnost te nepokolebljivo poštovanje osnovnih ljudskih vrijednosti, sve prožeto snažnom ljubavlju prema gradu.

Jedan od ključnih ciljeva ovog pokreta je preobražaj imidža grada, pretvarajući Tuzlu u nezaobilaznu destinaciju za turiste. Vizija je tako ambiciozna da se predviđa popunjenost svih kapaciteta grada, stvarajući osmijehe na licima svih građana koji učestvuju u ovoj transformaciji.

No, ova vizija nije samo san. Ona je temeljena na uvjerenju da su mladi motor razvoja i promjena. Ukoliko gradimo duh zajednice, onda gradimo na temelju pozitivne energije mladosti i vjere u bolju budućnost. Jer, kako ističu, mladi su ne samo budućnost, već i sadašnjost ovog grada.

U gradu se sve dešava radi ljudi, ističu predstavnici ovog pokreta. Njihova energija, entuzijazam i odlučnost da stvore bolje sutra već sada mijenjaju tokove Tuzle.

Njihovi koraci su koraci ka naprijed, ka gradu koji će biti poznat ne samo po svojoj prošlosti, već i po svom svijetlom i inspirativnom pogledu u budućnost.

 

Naziv tima: arh tim

JU MS Građevinsko – geodetska škola Tuzla

Arhitektonski tehničar (IVat) 

Alisa Tufekčić  07.06.2005

Ardinela Bajraktarević  28.06.2005

Jasmina Hamustafić  25.05.2005

Igor Kozina  18.03.2005

Sven Josić  24.08.2005

 

U srcu Tuzle pulsira energija mladosti, koja nije samo željna promjena, već i sposobna da ih ostvari. Mladi su glasni i jasni u svojoj ambiciji da grad učine boljim mjestom za život, rad i zabavu. Njihova vizija za uređenje grada ne samo da naglašava poboljšanje kvaliteta života, već i stvaranje atraktivnog i inkluzivnog okruženja koje će održati ekonomsku perspektivu mladih.

U svojim razmišljanjima o uređenju grada, mladi su osmislili niz inovativnih rješenja, od kojih svako nosi potencijal za transformaciju Tuzle. Centri za mlade, muzeji kristala, javni transport, zelene površine, historijski razvoj grada, 5D kina, tematski kafići – samo su neka od rješenja koja su postavljena na stol. No ono što čini ovu viziju posebnom jest inkluzivni pristup koji uključuje aktivno učešće mladih građana u kreiranju budućnosti grada.

Naglasak na održivosti kroz planiranje zelenih prostora i ekoloških inicijativa dodatno naglašava angažman mladih u očuvanju okoliša. Ali uređenje grada Tuzla nije samo o infrastrukturi; to je i o stvaranju inkluzivnog kulturnog okruženja koje odražava raznolikost i bogatstvo identiteta mlade populacije.

Ovi mladi vizionari vjeruju da realizacija njihovih ideja može donijeti brojne pozitivne efekte. Poboljšanje kvaliteta života kroz uređenje javnih prostora, stvaranje novih radnih mjesta kroz razvoj infrastrukture te podsticanje ekonomske aktivnosti kroz privlačenje investicija samo su neki od njih. Unapređenje kulturne scene i povećanje dostupnosti obrazovnih i kulturnih resursa dodatno bi obogatilo život mladih u gradu Tuzla.

Ali ova vizija nije samo o promjenama na makro nivou, ona poziva i na aktivno učešće mladih u lokalnoj zajednici. Kroz volonterske projekte, kulturne aktivnosti, sportske događaje te edukativne radionice i klubove, mladi mogu pronaći prostor za svoj lični i profesionalni razvoj. Njihov angažman u lokalnom donošenju odluka i aktivnostima u zajednici ne samo da gradi njihove vještine, već i doprinosi stvaranju pozitivnog društvenog uticaja koji će oblikovati budućnost Tuzle.

 

Naziv tima: CAPACITY

Hamza Husić 2005 Tuzla JUMS Elektrotehnička škola Tuzla

Sanjin Halilhodžić 2004 Tuzla Fakultet elektrotehnike u Tuzli

Nikolina Filipović 2004 Tuzla  Fakultet elektrotehnike u Tuzli

Mustafa Halilović 2004 Tuzla Fakultet elektrotehnike u Tuzli

U srcu Bosanskohercegovačkog turizma, grad Tuzla stoji kao potencijalna kruna, čekajući da otkrije svoj pravi sjaj. Međutim, dok grad obiluje potencijalom, građani se suočavaju s problemima koji priječe ostvarenje te vizije. Sada, više nego ikad, građani se okupljaju kako bi izrazili svoju želju za promjenom – ne apstraktnim rješenjima koja su već postala suvišna, već konkretnim inovacijama koje će unaprijediti život u gradu.

Tim Capacity predstavlja GoaTZ, revolucionarni koncept koji spaja tehnologiju i turizam kako bi stvorio jedinstvenu sinergiju koja će promovirati lokalnu privredu, optimizirati saobraćaj i obogatiti iskustvo posjetitelja kroz digitalnu umjetnost. Centralna tačka ovog koncepta je mobilna aplikacija koja će pružiti sveobuhvatnu podršku turistima, uključujući najavu i promociju lokalnih događaja, navigaciju kroz grad koristeći vrhunski IoT sistem, te asistenciju putem AI-a kako bi personalizirala korisničko iskustvo.

Jedan od ključnih benefita ovog sistema je analitika koju pruža, pružajući dragocjene uvide svakom poduzetniku i investitoru. Dosadašnje investicije su bile sigurne, ali ograničene; GoaTZ će omogućiti uvid u interese i potrebe posjetitelja, šireći horizonte investicionih mogućnosti grada i ubrzavajući put ka napretku.

Naravno, sa savremenim turističkim konceptom dolazi i potreba za unapređenjem javnog transporta i infrastrukture. Digitalne table sa redom vožnje na stanicama će olakšati svakodnevni život, dok će se tehnološka inovacija i ekološka svijest usredotočiti na rješavanje problema kvalitete vode, zraka i infrastrukture.

Ovaj koncept nije samo vizija za budućnost, već poziv na akciju. Mladi Tuzle vjeruju da su ovi prvi koraci ka boljem stanju, a zajedničkim naporima i korištenjem potencijala koje grad već posjeduje, nemoguće postaje moguće. GoaTZ ne samo da će preoblikovati turizam u Tuzli, već će postaviti temelje za procvat grada u budućnosti.

 

Naziv tima: BLUES CLUES

Richmod park međunarodna srednja škola

Fejzić Nadia, 

Kuljanin Naida 

Arapović Alena.

Učenici iz tima Blues Clues predstavili su revolucionarni projekt koji rješava problem nedostatka proizvodnje energije u gradu Tuzli. Njihova inovativna ideja, nazvana Pedestrian Energy, temelji se na korištenju modernih tehnologija kako bi se iskoristila energija koja se generira iz ljudske aktivnosti i sunčeve svjetlosti.

Projekat Pedestrian Energy ima za cilj modernizirati način proizvodnje energije u Tuzli. Glavni dio ovog projekta je pametni trotoar, koji će koristiti kinetičku energiju ljudskih koraka kako bi proizveo električnu energiju. Trotoari će biti postavljeni na tri ključne lokacije u gradu: od Trga Slobode do Gazi Turali-begove džamije, od Trga Slobode do Panonskih Slanih Jezera, te od ulazne do izlazne kapije Panonskih Jezera. Prema istraživanjima tima Blues Clues, kroz Panoniku svakodnevno prođe oko 1,190,000 ljudi, što znači otprilike 1,047,200,000 koraka. To sugerira da bi ovi pametni trotoari mogli biti izuzetno efikasni u proizvodnji energije.

Pored pametnih trotoara, tim planira postaviti i suncobrane opremljene solarnim panelima na lokacijama oko Panonskih Slanih Jezera. Ovi solarni paneli ne samo da će pružiti sjenu posjetiteljima jezera, već će i služiti kao mjesto za punjenje električnih uređaja. Energija koju generiraju pametni trotoari i solarni paneli će se koristiti za osvjetljenje centra grada i drugih objekata po potrebi.

Naziv tima: CLEAN FLOW

ALDIN AHMETBEGOVIĆ  – 30.1.2003

VISOKA ŠKOLA EMPIRICOM TUZLA II GODINA 2023/2024

AJLA JELAŠKOVIĆ  – 12.1.2004

VISOKA ŠKOLA EMPIRICOM TUZLA II GODINA 2023/2024

BENJAMIN HARBIĆ – 9.7.2003

VISOKA ŠKOLA EMPIRICOM TUZLA II GODINA 2023/2024

Na nedavnom hackathonu, grupa Clean flow iznijela je ideju implementacije “pametnih” čistača zraka u centar grada Tuzle. Njihova vizija uključuje korištenje naprednih uređaja opremljenih senzorima i pametnom tehnologijom za praćenje kvalitete zraka u stvarnom vremenu. Cilj je stvoriti zdravije okruženje za građane, postavljajući čistače zraka na ključnim lokacijama u gradu kako bi se smanjilo onečišćenje zraka. Ova inicijativa predstavlja korak naprijed u borbi protiv negativnih utjecaja onečišćenja na zdravlje građana i okoliš. Tim mladih inovatora posvećen je razvoju ovog projekta kako bi doprinijeli čišćem i zdravijem okolišu za sve građane Tuzle.

Naziv tima: I-zooms

Irmin Okić 2.9.2005. Gimnazija “Dr.Mustafa Kamarić” Gračanica

Zinedin Aljić 6.1.2005. Gimnazija “Dr.Mustafa Kamarić” Gračanica

Uma Suman 1.2.2005. Gimnazija “Dr.Mustafa Kamarić” Gračanica

Mujo Mešić 5.12.2004. Gimnazija “Dr.Mustafa Kamarić” Gračanica

Sakib Mujanović 4.5.2005. Gimnazija “Dr.Mustafa Kamarić” Gračanica

U nastojanju da transformira iskustvo parkiranja za sve korisnike, tim entuzijastičnih inovatora predstavio je ambiciozan plan koji uključuje uvođenje naprednih tehnologija na parkiralištima diljem grada. Ova inovativna strategija kombinira napredne kamere i senzore s pametnom aplikacijom i web stranicom kako bi olakšala pronalaženje slobodnih parking mjesta, osigurala VIP rezervacije te omogućila pristup osobama s invaliditetom.

Tehnološki sistem uključuje napredne funkcije poput video nadzora, prepoznavanja registarskih oznaka, solarnih panela za napajanje i lica te skeniranja slobodnih parkirnih mjesta, čime se vozačima značajno olakšava pronalaženje parkinga. Za osobe s invaliditetom predviđena su posebna parkirna mjesta opremljena rampama ili pokretnim stubištima kako bi se osiguralo njihovo neometano korištenje.

Ova inovativna inicijativa ističe se kombinacijom tehnoloških inovacija, pristupačnosti i ekološke osviještenosti, čime se stvara nova paradigma u iskustvu parkiranja za sve korisnike. Svojom predanošću transformaciji gradskog parkiranja, ovaj tim postavlja nove standarde u urbanom mobilnom okruženju.

Naziv tima: TAČKA ZAREZ

Elektrotehnička škola Tuzla
Davud Đerzić 2006 Tuzla
Aldin Hodžić 2006 Tuzla
Haris Hercegovac 2006 Tuzla
Ahmed Mahmutović 2006 Tuzla
Ermin Murić 2006 Tuzla

Uz povećanu potražnju za parkingom, posebno tijekom ljetne sezone kada posjetitelji hrle na Panonska jezera, pronalazak slobodnog mjesta u centru Tuzle postaje izazov. Kako bi se riješio ovaj problem, predstavljena je inovativna ideja koja uključuje postavljanje senzora na svako parkirno mjesto radi praćenja dostupnosti. Web stranica će omogućiti korisnicima uvid u stanje svih parkirališta, prikazujući slobodna, zauzeta i rezervirana mjesta, olakšavajući tako putovanje kroz grad.
Implementacija sistema rezervacija omogućit će korisnicima unaprijed rezerviranje parking mjesta, pri čemu će se rezervirana mjesta označavati žutom bojom na web stranici. Automatske barijere aktivirat će se prije vremena rezervacije, sprječavajući druge vozače da zauzmu rezervirana mjesta. Uz to, na ulazima svih parkirališta postavit će se uređaji koji prikazuju broj slobodnih i rezerviranih mjesta, pružajući vozačima jasnu sliku o dostupnosti parkirnih mjesta pri dolasku. Ovaj integrirani pristup tehnologiji obećava olakšanje pronalaska parkinga i bolje iskustvo za sve korisnike u gradu Tuzli.

Naziv tima: KANMA

KŠC “Sveti Franjo” Opća gimnazija

Kristina Milić 2005 Tuzla
Aleksandra Ivanović 2005 Tuzla
Nina Andrić 2005 Tuzla
Matea Marić 2005 Tuzla
Anđela Vilušić 2005 Tuzla

Tim Kanma, grupa inovativnih entuzijasta iz Tuzle, donosi revoluciju u upravljanju otpadom kroz koncept pametnih kanti za smeće. Njihova vizija je integracija senzora i napredne tehnologije s ciljem unapređenja procesa upravljanja otpadom i promocije održivih praksi.

Ovaj tim je napravio ključne korake u razvoju pametnih kanti, uključujući integraciju senzora za praćenje nivoa otpada, bežičnu tehnologiju, solarno napajanje, razvoj centralnih sistema za praćenje, implementaciju QR kodova za dobijanje kupona, pametno raspoređivanje pražnjenja, automatizovano pražnjenje, praćenje reciklaže, sigurnosne funkcije i edukaciju korisnika.

Senzori u njihovim kantama omogućavaju praćenje nivoa punjenja, koristeći ultrazvučne, infracrvene ili težinske senzore. Ovi senzori su povezani s centralnim sistemom koji omogućava komunikaciju s korisnicima, obaveštavanje o potrebi pražnjenja i optimizaciju procesa.

Automatizirano pražnjenje kanti u kamionima za smeće zahtijeva razvoj složenih mehaničkih i elektronskih sistema, uključujući robotizirane ruke, senzore za praćenje punjenja kanti, elektronske kontrolne sisteme i energetski izvor.

Senzori za prepoznavanje materijala u kantama koriste optičke, infracrvene, elektromagnetne senzore i analizu oblika i boja. Podaci se analiziraju pomoću algoritama za prepoznavanje obrazaca i vještačke inteligencije, te se šalju centralnim sistemima za daljnju analizu i upravljanje otpadom.

Kuponi koji se dobijaju korištenjem pametnih kanti mogu se iskoristiti tokom kupovine, dok solarni paneli osiguravaju održivu i obnovljivu energiju, smanjujući emisije stakleničkih gasova i troškove energije.

U konačnici, implementacija pametnih kanti i solarnih panela donosi brojne prednosti, uključujući olakšavanje upravljanja otpadom, smanjenje troškova energije i doprinos održivijem urbanom okruženju. Tim Kanma nije samo grupa inovatora, već su i vođe u transformaciji načina na koji gradovi upravljaju otpadom, istovremeno pružajući važan doprinos globalnim naporima za očuvanje okoliša.

Naziv tima: TUZLANOVACIJA

KŠC “Sveti Franjo” Opća gimnazija

Imad Hadžijahić 2005 TUZLA
Sara Križić 2005 TUZLA
Mateo Kristijan Jurišić 2005 TUZLA
Nora Nikolina Milić 2005 TUZLA
Rebeka Antić 2005 TUZLA

Mladi, entuzijastični i vizionarski, tim Tuzlanovacija iz Katoličkog Školskog Centra “Sveti Franjo” Tuzla stao je u prvi red borbe za modernizaciju i unapređenje grada koji vole i u kojem žive. Njihov cilj nije ništa manji od toga da Tuzlu pretvore u moderan, razvijen grad koji će biti uzor drugima.

U svijetu gdje se gradovi stalno transformišu i unapređuju, čini se nevjerojatnim da se saobraćaj, kao vitalni element svakog grada, često zanemaruje. Saobraćaj bi trebao biti poput krvotoka grada – efikasan, siguran i fleksibilan. Međutim, stvarnost u Tuzli je daleko od toga. Izblijedele pješačke prijelaze, uništeni i vandalizirani znakovi, loše isplanirana infrastruktura – sve su to problemi koji svakodnevno otežavaju život građanima.

Ideja mladih iz Tuzlanovacija za unapređenje centra grada usmjerena je na modernizaciju saobraćaja kroz nekoliko ključnih koraka:

1. Modernizacija i digitalizacija prometnih znakova:Cilj je poboljšati čitljivost znakova i unaprijediti sigurnost vozača i pješaka.
2. Razvoj tehnologija za efikasniji promet: Uvođenje tehnologija koje bi poboljšale efikasnost prometa, poput prometnih znakova koji bi mogli dinamički mijenjati ograničenja brzine.
3.Ekološki aspekt prometa:Fokusiranje na ekološki prihvatljive načine prometa, kao što su solarni paneli za napajanje “pametnih znakova” i poticanje korištenja električnih vozila.
4. Bolji uvjeti za vozače i pješake: Kreiranje više prostora za parkiranje vozila, uključujući podzemne garaže, te implementacija tehnologije koja će pratiti dostupnost parkinga.

Njihova poruka za mlade je jasna – neka nastave borbu za bolju budućnost svog grada i učine ga mjestom na koje će biti ponosni. Njihovi prijedlozi ne samo da obećavaju unapređenje saobraćaja, već i inspirišu druge da se pridruže u izgradnji boljeg i modernijeg grada za sve njegove stanovnike.

Naziv tima: The Green Rehabilitation

Richmond Park Secondary School

Husein Tomić
Vedad Osmanović
Sami Bekstašagić

Svaki dan se na različitim lokacijama otvaraju nova odlagališta otpada, stvarajući ozbiljan ekološki problem koji direktno utiče na prirodu i ljude. Posebno u Tuzli, ovaj problem postaje sve izraženiji, s brojnim legalnim i ilegalnim odlagalištima koja zagađuju tlo, zrak i vode. U srcu grada Tuzle, zagađenost zemljišta postaje alarmantno visoka, a prisutnost odlagališta otpada postaje sve vidljivija.

Rješenje ovog problema leži u inovativnom procesu poznatom kao bioremedijacija. Bioremedijacija koristi žive organizme poput bakterija, gljivica i biljaka kako bi uklonila ili smanjila štetne učinke zagađivača u okolišu. Ovaj pristup nije samo alternativa tradicionalnim metodama koje uključuju hemijske tvari ili fizičke intervencije, već ima potencijal obnoviti zagađena područja na prirodan i održiv način.

U kontekstu Tuzle, tim Green rehabilitation se odlučio za primjenu bioremedijacije kroz sadnju biljke poznate kao “Paulownia”, zbog njene efikasnosti i izuzetno brzog rasta. Paulownia je poznata kao jedna od najbrže rastućih biljaka na svijetu, čineći je idealnom za čišćenje zagađenog tla.

Plan projekta je saditi sadnice Paulownie u parku koji se nalazi u centru grada Tuzla. Ovim činom, cilj je očistiti zemljište koje je postalo zagađeno, pružajući istovremeno pozitivne efekte na okoliš i javno zdravlje. Ovaj inovativni pristup bioremedijaciji ne samo da doprinosi smanjenju zagađenja, već i promoviše obnovu zemljišta na prirodan način.

Ova inicijativa predstavlja korak naprijed u borbi protiv ekoloških problema koji pogađaju Tuzlu i druge gradove širom svijeta. Kroz korištenje prirodnih procesa i biljaka kao alata za čišćenje zagađenog tla, gradovi poput Tuzle mogu se nadati svjetlijoj i zdravijoj budućnosti za svoje građane.The Green Rehabilitation

Naziv tima: The Green Deal

Richmond Park Secondary School Tuzla

Adnan Šehanović
Faris Dinarević
Tarik Agić

Kao mnogi gradovi širom svijeta, Tuzla se suočava s izazovima nedostatka električne energije, što direktno utiče na osvjetljenost njenog centra. Problemi s efikasnošću proizvodnje električne energije mogu dovesti do smanjenog osvjetljenja javnih prostora, ulica i trgova, negativno utičući na sigurnost građana i kvalitet njihovog života. Zabrinutost građana je sve veća, posebno u zimskim mjesecima, kada većinu vremena provode u mračnom okruženju.

U skladu s tim, razmatranje povećanja efikasnosti proizvodnje električne energije predstavlja održivo rješenje za ove izazove. Efikasniji procesi proizvodnje, distribucije i korištenja električne energije doprinose održivom razvoju infrastrukture grada Tuzla, omogućavajući istovremeno stabilno snabdjevanje energijom.

U tom kontekstu, ideja koja se ističe je povećanje efikasnosti termoelektrane u Tuzli. Stopa rada efikasnosti termoelektrana trenutno varira od 33% do 48%. Da bi se povećala efikasnost, predlaže se inovativan pristup: hlađenje vode prije ulaska u rashladni toranj, čime bi se smanjilo nepotrebno isparavanje vode koja se može koristiti u novom ciklusu proizvodnje električne energije.

Ova ideja zasniva se na postavljanju cijevi u zemlji prije rashladnog tornja, unutar koje bi bila spiralna bakarna cijev. Bakar je odabran zbog svoje izuzetne toplotne konduktivnosti. Na jedan kraj cijevi na površini zemlje nalazila bi se kompresor, dok bi na drugom kraju bio postavljen pumpa. Hlađenje vode bi se ostvarivalo uz pomoć gasa freona.

Povećanje proizvodnje električne energije ne bi samo riješilo problem nedostatka električne energije u Tuzli, već bi imalo i dvostruki efekat. Osim što bi poboljšalo energetsku održivost grada i infrastrukturu, doprinijelo bi stvaranju bezbjednijeg i atraktivnijeg urbano-ambijenta kroz bolje osvjetljenje javnih prostora.

Ovaj inovativni pristup ne samo da obećava rješavanje trenutnih problema grada, već i postavlja temelje za budućnost, čineći Tuzlu svjetlijim i sigurnijim gradom za sve njene građane. U borbi protiv nedostatka električne energije, ideje poput ove predstavljaju ključne korake prema održivijoj budućnosti za gradove širom svijeta.

Naziv tima: arrivo bus

Richmond Park Secondary School Tuzla

Džemila Nurkić– 11.05.2005.,
Amra Kasumović-29.10.2004.
Faruk Hodžić-12.05.2005.

Učenici Richmond Parka su predstavili revolucionarnu ideju koja bi mogla zauvijek promijeniti način na koji građani koriste javni prijevoz. Kroz istraživanje problema sadašnjeg sistema, identificirali su ključne nedostatke koji opterećuju putnike svakodnevno. Kašnjenje, nedostatak informacija, gužve, kvarovi, i saobraćajne nesreće samo su neki od problema koji su ih potaknuli na akciju.

Prema njihovoj anketi, najveći problemi u javnom prijevozu Tuzle su upravo kašnjenje i nedostatak informacija. Ovi problemi ne samo da uzrokuju nepotrebne stresove putnicima, već i dovode do gubitka vremena i produktivnosti. Kvarovi i saobraćajne nesreće dodatno pogoršavaju situaciju, dok nedostatak informacija na stranim jezicima otežava iskustvo turistima.

Uzimajući ove izazove u obzir, učenici su predstavili svoju inovativnu ideju – mobilnu aplikaciju koja će transformirati način na koji građani koriste javni prijevoz. Ova aplikacija će omogućiti korisnicima da prate trenutnu lokaciju autobusa, tačno vrijeme dolaska i odlaska na stanicama, ukupan broj mjesta u autobusu, te da primaju notifikacije o kašnjenjima i razlozima istih. Također, korisnici će imati mogućnost da informišu druge o stanju na putu, prijave kvarove ili neprikladno ponašanje osoblja, te da elektronski zamjene mjesečnu kartu putem QR koda ili da je plate online.

Osim toga, aplikacija će podržavati engleski jezik kako bi olakšala iskustvo turistima i stranim posjetiocima. Ova inkluzivnost nije samo korisna za turizam, već će doprinijeti i većem zadovoljstvu i korisničkom iskustvu lokalnog stanovništva.

Uz sve ovo, implementacija ove aplikacije donosi i šire koristi za zajednicu. Očekuje se da će potaknuti razvoj digitalne infrastrukture grada, otvoriti nova radna mjesta za programere i omogućiti bolje upravljanje javnim prijevozom. Također, poboljšat će i individualno iskustvo putnika, smanjujući nezadovoljstvo i pružajući efikasnije usluge.

Kroz svoju inovativnu ideju, ovi mladi ljudi ne samo da pokazuju sposobnost prepoznavanja problema u svojoj zajednici, već i volju da pronađu rješenja koja će poboljšati život svih građana. Njihova poruka za mlade je jasna – angažman i inovacija su ključni za stvaranje bolje budućnosti za sve nas.