U finalu  takmičenju u krativnom razmišljanju “Hakaton”  na temu “Kako mladi vide obrazovanje na Univerzitetu u 21 vijeku” je nastupilo deset timova iz cijele BiH.

Žiri sastavljen od dvanast  iskusnih profesora, privrednika, predstanika inžinjerskih udruženja je glasao pojedinačno z asvakog od kandidata  a pobjednici su:

1.MJESTO – mješoviti tim Burc University i ETF UNSA

2.MJESTO – mješoviti tim Burc University i ETF UNTZ

3.MJESTO – tim SETŠ- Srednja elektrotehnička škola Sarajevo

Središnji događaj svečanu dodjelu priznanja za najbolje inžinjerske projekte/proizvode made in BiH za 2023. godinu je održano u Tarčinu Forest Resort.

Žiri, sastavljen od devetnaest izuzetno uspješnih pojedinaca različitih usmjerenja i različitih oblasti djelovanja je imao  obiman posao kako bi, kroz priznanja, afirmisao najbolje projekte/proizvode.

Zanimljivi projekti ili projektne ideje su dolazile iz cijele BiH:

 

Modularna farma gljiva iz Gračanica, Ormari sa pametnom analitikom iz Mostara, Robot za izvlačenje glazura iz Banja Luke, Inovativni asinhroni električni motor iz Laktaša, Platforma za pametno održavanje postrojenja iz Širokog Brijega, Konstrukcije aluminijskih čamaca iz Kalesije, Revolucionarne ideje za industriju iz Lukavca i Kaknja, Visoko energetsko ekološko gorivo kao aditiv za termoelektrane na ugalj iz Doboja, Robot kamera za ulazak u opožarena područja iz Banja Luke, Biomaterijal od ljuski jaja,  Cjelovit model za telekom operatere iz Mostara,   Platforme za zdravlje iz Sarajeva, ideje za borbu protiv  protiv smoga iz Sarajeva itd… Naravno najviše visokosofisticiranih rješenja je stiglo iz oblasti automatizacije i robotike

Priznanje je dobilo  29 inženjerskih rješenja, pravnih i fizičkih lica  iz cijele BiH u jedanaest  različitih kategorija

Pobjednicima  u ukupnom plasmanu je dodjeljeno najviše priznanje  “Inžinjerska zvijezda”:

1.MJESTO –  Širbegović inženjering, Gračanica za “Inovativne AB prefabrikovane nosive konstrukcije”

2.MJESTOMinistry of Programming, Sarajevo,“HYBRID AI softver za industriju”.

3.MJESTODizart Sarajevo. “Edukaciona ćelija sa kolaborativnim robotom” je namjenjena za edukaciju iz robotike u srednjim i visokim školama.

SPECIJALNO PRIZNANJE – Derubis Caravans, Vitez Za promociju kreativnosti i inovativnosti van granica BiH kroz proizvode  “Derubis Caravan Series 7” i druge proizvode.

Početni događaj je bilo takmičenju u krativnom razmišljanju “Hakaton”  na temu “Kako mladi vide centar grada Tuzla”

Žiri sastavljen od dvanast  iskusnih profesora, privrednika, predstanika inžinjerskih udruženja je glasao pojedinačno za svakog od kandidata a pobjednici su:

1.MJESTO – JUMS Građevinsko-geodetska škola Tuzla

2.MJESTO – Mješoviti tim FET UNTZ i Tehnološki fakultet UNTZ

3.MJESTO- JUMS Građevinsko-geodetska škola Tuzla

 

Čestitamo svim učesnicima i dobitnicima priznanja na BH Sedmici inženjerstva. Njihova predanost, kreativnost i inovativnost su inspiracija za buduće generacije inženjera u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj je još jednom potvrdio bogatstvo talenta i potencijala u našoj zemlji. S nestrpljenjem očekujemo nastavak ovakvih događaja i daljnji napredak u oblasti inženjerstva.