HACKATHON CREATIVE THINKING/ KREATIVNO RAZMIŠLJANJE/

Obrazovanje za 21. vijek – Kampus Univerziteta u Tuzli

Narodno pozorište Tuzla, 14 i 15. decembar 2022. godine

POZIV NA PRIJAVU ZA SUDJELOVANJE U HACKATONU Studentima i srednjoškolcima iz BiH.

Udruženje Radio Kameleon – Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije Tuzla u Udruženje KlturaMedia Sarajevo u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli, u okviru programa V međunarodnih „BH sedmica inženjerstva“  organizuje  Prvi Hackaton creative thinking/ kreativno razmišljanje na temu: Obrazovaje za 21. vijek sa fokusom na Kampus Univerziteta u Tuzli.                       

Hackaton će se održati 14 i 15. decembra ove godine u Narodnom pozorištu Tuzla.

U periodu smo kada imamo priliku stvoriti novi talas izgradnje institucija i izvrsnosti u području obrazovanja, istraživanja i izgradnje sposobnosti. Trebaju nam visoko obrazovani ljudi koji su kvalificirani i koji mogu potaknuti našu privredu na razvoj koja će biti dio svjetskih procesa a ne školovati mlade koji će odlaziti i  svoju budućnost kreirati vani. Organizacijom studentskog takmičenja želimo pružiti priliku studentima i srednjoškolcima da daju svoje viđenje i očekivanje od visokog obrazovanja, ulozi univerziteta u budućnosti i novim naučnim istraživanjima iz oblasti učenja.

Kampus Univerziteta u Tuzli kao jedan od generacijskih projekata u vremenu koje dolazi treba da bude sa jedne strane geografsko područje gdje će studenti boraviti i učiti ali i istovremeno biti dobro integriran u međunarodnu akademsku zajednicu kao dio svjetskog akademskog prostora. Pitanja koja ostaju su kako da organiziramo visokoškolsku zajednicu kod nas te kako vidimo naše povezivanje sa drugima. 

Izgradnju Kampusa ne želimo da fokusiramo samo na nove objekte gdje će se realizirati nastavni i istraživački proces nego da taj prostor bude integriran u svjetski obrazovni proces kroz osmišljavanje i primjenu novih ideja koncepata, metoda, modela, … primijenjenih u obrazovnim i naučno stručnim aktivnostima koje se realiziraju na Univerzitetu.

Dostupnost informacija, on-line kurseva te mogućnost školovanja na daljinu nije potisnula visokoškolske institucije nego naprotiv od njih se očekuje još više kako bi bili na usluzi i vodili kroz školovanje nove generacije studenata. Ove institucije imaju svoju viziju razvoja ali veoma nam je važna i vizija obrazovanja kako je vide mladi jer oni su ti koji treba da se što bolje pripreme za poslove koji dolaze. Određen dio zanimanja će nestati ali će se nova pojaviti. Adaptivnost u tom procesu bazira se na dobrom temeljnom znanju koje treba da pruži visokoškolska institucija.

Ovo takmičenje počinjemo s baznim, apstraktnim pitanjem na koje se može odgovoriti na mnogo različitih načina: Kako možemo Kampus koji gradimo učiniti boljim mjestom za obrazovanje? Kako bi odgovorili na to pitanje, timovi imaju zadatak osmisliti i predložiti koncept Kampusa budućnosti. Takođe, trebaju zamisliti kako bi Kampus mogao izgledati u budućnosti i uključiti rješenje za problem održivosti koncepta obrazovanja u vremenu koje dolazi (tj. povezanost sa drugim univerzitetima, učenje na daljinu, mobilnost studenata, ekološka rješenja izgradnje Kampusa, povezanost sa industrijom i drugim naučno istraživačkim institucijama itd.).

Organizacijom ovog događaja želimo potaknuti timove studenata na kritičko razmišljanje o viziji obrazovanja u budućnosti. Tokom rada studenata u timovima organizirat ćemo pozvana predavanja iz različitih oblasti koja su povezna sa visokim obrazovanjem, digitalnom transformacijom društva i drugim temama koje će biti od pomoći studentima u kreiranju njihovih rješenja.

Nagradni fond:

Prva nagrada: 1.500,00 KM

Druga nagrada: 800,00 KM

Treća nagrada: 500,00 KM

Takmičarski timovi broje ČETIRI ČLANA.

Krajnji rok za prijave: petak 09. decembra 2022. do 12:00 sati.

Za učesnike van područja grada Tuzle organizator snosi troškove transporta i smještaja, a za sve učesnike troškove ishrane.

PRIJAVE SU ZAVRŠENE, HVALA SVIM TIMOVIMA.

POKROVITELJI PROJEKTA