O BH SEDMICAMA INŽENJERSTVA

BH ENGINEERING WEEKS 2020
09-16. decembar

Pitate se čemu BH Dani inženjerstva u ovim uslovima – suočeni sa neizdrživim pritiskom na zdravstvo, ljudskom patnjom, primorani da se oslonimo na nove tehnologije i digitalno opismenimo. Upravo zato. Nova realnost podrazumijeva sustizanje tehnoloških trendova, a BH Dani inženjerstva za cilj imaju okupljanje stručnjaka koji posjeduju znanje iz oblasti koje će uskoro postati pojmovi prisutni u svakom domaćinstvu. Digitalna tranzicija je neminovna.

BH Sedmice Inženjerstva 2020/ BH Weeks Of Engineering 2020” ove godine će se održati u Tuzli a u skladu sa mogućnostima i epidemiološkom situacijom. Programom su povezani izuzetni događaji koji će doprinijeti snažnijoj i kvalitetnijoj  zajednici inženjera i stručnjaka u  u BiH kao i boljoj povezanosti sa industrijom regije i Evrope, ali i graditi već prepoznatljiv  brand „BH ENGINEERING  WEEKS“.  

BH ing Weeks okuplja i veći broj eminentnih profesora, inovatora, poduzetnika u Organizacionom odboru, spaja BH akademsku zajednicu sa akademskom zajednicom naše dijaspore, te na taj način ujedno vraća i povjerenje u Bosnu i Hercegovinu, naše stručnjake i institucije Bosne i Hercegovine.

09.12. FINTECH Industry

Konferenciju otvara FinTech Industry sa panelom na temu virtuelnog novca, digitalnih valuta i e-bankarstva. Znate li da samo 8% svjetskih valuta postoji u fizičkom obliku? Ostatak postoji u kompjuterskim diskovima elektronskih bankovnim računima širom svijeta. Sigurno ste čuli za kriptovalute poput slavnog Bitcoina, ali sigurno vas zanima šta su zapravo kriptovalute i kako utiču na obične građane. Ukoliko želite saznati više o tome, možete se registrovati za panel FinTech Industry-ja na sljedećem linku: https://zoom.us/webinar/register/WN_LlZe8xEjSKWG1k1gysHCLQ

10.12. Pametne tehnologije u polju mobilnosti i transporta

su esencijalni dio tehnologija pametnih gradova. Vjerovatno i sami više na putovanja ne nosite papirne mape već se oslanjate na navigacione sisteme i navigacione aplikacije koje koristite na svojim pametnim telefonima putem wireless konekcije. Naša vozila su postala elektronska, posjeduju senzore i automatske sisteme. No ona i dalje jako doprinose zagađenju okoliša i emisiji štetnih gasova. Pametne tehnologije nastoje maksimalno unaprijediti živote korisnika, istovremeno maksimalno reducirati štetni uticaj na okoliš. Neki od elemenata pametnih tehnologija su sistemi gradskih bicikala i aplikacije za gradski transport poput globalnog Ubera ili srpskog CarGo-a, softveri za optimizaciju ruta, mašinsko učenje korišteno u autonomnim vozilima, fizičke infrastrukture poput pametnih parkinga i pametne ulične rasvjete, Internet of Things, i mnogih drugih pametnih tehnologija. Nakon konferencijskog dijela slijedi kviz srednjoškolaca o sigurnosti u transportu i saobraćajnoj kulturi koji će biti emitovan live na YT i FB kanalima Kameleon Radija.

11.12. PAMETNA BUDUĆNOST: Pametni gradovi i Green Deal u BiH

Centralni konferencijski dio BH Sedmice inženjerstva bavi se rješenjima i razvojem alata za suzbijanje klimatskih promjena čija ozbiljnost ima direktan uticaj na naše zdravlje, raspoloženje i svakodnevnicu. Prirodno je da ljudi gravitiraju prema većim urbanim centrima koji nude bolje poslovne prilike i bogatiji kulturni život. To je trend koji će se nastaviti, stoga gradovi moraju optimizirati svoje sisteme kako bi mogli primiti veću populaciju bez katastrofalnih posljedica po okolinu. Sesije koje će nam održati stručnjaci, akademici, privrednici, inovatori, istraživači i inženjeri pobliže će nam predstaviti načine održivog napretka kroz upotrebu pametnih tehnologija, vještačke inteligencije, i uključenje u sprovedbu Green Deal rezolucije koju je donijela Europska komisija. Detaljnije o programu, svim sesijama i govornicima pronađite na web adresi bhing.ba, a za učestvovanje u hibridnoj konferenciji koja će se odviti u obliku Zoom webinara možete se registrovati na sljedećem linku:

REGISTRACIJA: https://bhing.ba/registracije/

12-15.12. MADEINBIH Online sajam

Digitalizacija društva je neminovna, a zdravstvena kriza COVID-19 pandemije dodatno je  katalizovala taj proces. U skladu s tim, masovna okupljanja poput privrednih sajmova postaće previše skupa i manje prisutna pojava, stoga smo odlučili da budemo pioniri i napravimo online platformu na kojoj firme mogu predstaviti svoje proizvode i usluge po modelu B2B – business to business. Bosna i Hercegovina je država koja ima ogroman proizvodni potencijal, što dokazuje činjenica da su firme poput VW, BMW, Porschea, IKEA-e, Prade i Geberita preselile svoju proizvodnju baš u BiH. MadeinBiH je platforma za domaće biznise koji traže inostrane partnere, ali i obratno, to je mjesto na kojem će zainteresovani inostrani partneri moći jednostavno pronaći proizvod, uslugu ili saradnju u BiH, te se tako vaš biznis neće izgubiti u obilju drugih prisutnih na internetu. Na MadeinBiH  online sajmu možete pronaći ponudu proizvoda, informacije o kompanijama i njihove istorijate, rezultate i reference, što redefinira značenje floskule MADE IN BIH. Svojim se proizvodima i uslugama trebamo ponositi, i predstaviti ih na najbolji mogući način što omogućava i set marketinških usluga koje nudi platforma MadeinBih. Ako ste privrednik, proizvođač ili obrt koji želi ostvariti nove poslovne veze, napraviti kontakt sa drugim komplementarnim firmama ili se oglašavati na pravom mjestu i na pravi način – posjetite MadeinBiH online sajam u periodu od 12. do 15. decembra!

16.12. B&H Innovation Nation 2020 Showcase

IEEE Innovation Nation program u Bosni i Hercegovini organizuje BH Futures fondacija sa akademskim partnerom Univerzitetom La Trobe i IEEE, najvećom svjetskom profesionalnom organizacijom. Sastoji se od 10 sedmica intenzivnog akademskog sadržaja (3 sata sedmičnih radionica, predavanja o industriji, online sadržaja i coachinga) koji uči studente o generaciji ideja kroz design thinging, razvijanje poslovnog modela, marketing, osnove finansija, i vještinu pitchinga investitorima. U ovogodišnjem programu je učestvovalo preko 50 učesnika (studenata i mladih profesionalaca koji imaju maksimalno 30 godina). Organizovani su u 11 timova koji rade na generisanju ideja/riješenja baziranih na problemima koje su identifikovali. Ovaj događaj će biti finalna prezentacija njihovog rada. Timovi će pitchovati svoje ideje investitorima i dobiti šansu za finansiranje svojih startup ideja. Speed networking će takođe biti segment programa putem kojeg će se učesnici međusobno povezati. Uvod i keynote prezentaciju održaće Ned Lomigora, osnivač i CEO CapeAnn Tech-a i član odbora MIT Enterprise Foruma u New Yorku.

Partneri investitori su: MIT – Legatum Centre
Ministry of Programming
Bosnia Bank International
Čustović Brothers
Echo Technology Solutions
Entrepreneurship Academy
Infinity Mesh
CapeAnn Development
Freiraum Ventures
Mayfair Investment Club
VentureWell
Mozaik Foundation

REGISTRACIJA: bit.ly/InnoNationShowcase

NE PROPUSTITE OVU JEDINSTVENU PRILIKU

Registrujte se za najveći inženjerski događaj u regiji. Tuzla 10-11. decembar 2020.