Speaker info

About the speaker

Van. Prof. Dr. Sanela Klarić

Sanela Klarić je rođena 28.08.1970 godine u Sarajevu. Završila je Drugu sarajevsku gimnaziju i Arhitektonski fakultet u 1998. Radila je za OSCE, kao konsultant na projektima britanske vlade u sektorima pravosuđa i ruralnog razvoja, na projektima Evropske unije na umrežavanju civilnog sektora i podršci civilnom sektoru na zapadnom Balkanu i Turskoj. Saradnica je konsultantske kuće Catalys iz Velike Britanije, članica nadzornog odbora regionalne inicijative “Green New Deal” Heinrich-Böll Fondacije, članica organizacionog odbora Sarajevo Green Design Festivala, te članica Asocijacije arhitekata BiH, te članica komisije “Edukacija i sport” pri Olimpijskom komitetu BiH. Predsjednica je Udruženja pejzažnih arhitekata u BiH, te osnivačica i savjetnica u udruženju Green Building Council koje okuplja stručnjake iz različitih sektora poput arhitekture, ekonomije, ruralnog razvoja, obrazovanja, nutricionizma, okoliša i evropskih integracija sa ciljem dizajniranja i implementacije održivih projekata koje donose prosperitet Bosni i Hercegovini. Podpredsjednica je Odbora Komore Inžinjera FBiH.
Ekspert je za pitanja Europskih integracija u sektorima održivog razvoja, cirkularne ekonomije, ruralnog razvoja, okoliša, energetske efikasnosti kao i prirodnh materijala i zdrave održive arhitekture te sportske arhtekture i infrastrukture. Moderirala je veliki broj javnih skupova te dizajnirala i provodila veliki broj obuka kako za institucije tako i za nevladin sektor i političke subjekte.
Magistrirala (2008) i doktorirala (2014) je na arhitektonskom fakultetu sarajevskog Univerziteta, uz podršku profesora sa Tehničkog Univerziteta u Beču, na temu održive arhitekture i prirodnih materijala kao potencijala za balansiran i održiv društveno-ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Objavila je vići broj naučnih radova te učestvovala i predavala na velikom broju konferencija. Jedana je od prvih predavača na prvom TED University događaju u Sarajevu za koju su je izabrali njeni studenti. Njeni projekti iz arhitekture zrače prirodom i zdravljem.
Trenutno radi kao Vanredni profesor na internacionalnom Burch univerzitetu na odsjeku za arhitekturu na predmetima projektovanja idividualnih stambenih kuća, održive arhitekture, energetski efikasne arhitekture i održivih sportskih objekata i sportske infrastructure kao i na temu prirodnih materijala i zelenih gradova. Usko sarađuje sa univerzitetima i istraživačkim centrima u Evropi i svijetu. Takođe zastupnica je Zastupničkom Domu Parlamenta FBiH u mandatu 2019-2022.
Svoju pasioniranost održivim razvojem Bosne i Hercegovine kroz korištenje prirodnih materijala ugradila je u knjigu “Održivo stanovanje”, doktorsku disertaciju, razne projekte kao i sva druga istraživanja koja je vodila. Sve ovo sa ciljem promoviranja velikih potencijala razvoja Bosne i Hercegovine kroz korištenje vlastitih prirodnih resursa, ali pristupajući interdisciplinarno kroz uvezivanje arhitekture, stanovanja, ruralnog razvoja, zaštite okoliša, klimatskih promjena, ekonomije, zapošljavanja i drugih oblasti.
Najveća vrijednost u njenom životu jeste njena porodica.

Speciality:Odsjek za arhitekturu, članica Global Alliance for Green New Deal,Fakultet inženjerskih i informacijskih tehnologija International Burch University (I.B.U.), Bosna i Hercegovina
Email:
Twitter:
Website:

Međunarodne konferencije, Key Note, Fireside chats, Prezentacije, Mentoring, Made in BiH…

Opširnije

LokacijE održavanja

Sarajevo (5. decembar Europe House),
Tuzla (14 i 15. decembar Narodno pozorište)
Tarčin (28. decembar Tarcin Forest Resort)
Sarajevo (30. Januar Europe House)

T. +387 35 302 538

jadranka.kusljugic@bhing.ba

© 2022 – BH Engineering Weeks / Development: colosseum.ba | Senid H.