Speaker info

About the speaker

Prof.dr. Sabid Zekan

Sabid Zekan je rođen 04.01.1970. godine u Mrkonjić-Gradu, gdje je završio srednju Građevinsko-tehničku školu. 1995. godine je diplomirao na Rudarsko-geološkom fakultetu u Tuzli, od kada radi na istom fakultetu na katedri za Mehaniku i geotehniku. Odbranio je doktorsku disertaciju 2005. godine pod naslovom “Geotehnički aspekti interakcije temelja i terena u procesu slijeganja usljed podzemne eksploatacije mineralnih sirovina” U toku profesionalne karijere obavio je niz stručnih usavršavanja i specijalizacija na Univerzitetima u Ljubljani, Leobenu i Kajzerslauternu.
Usko područje djelovanja je geotehnika, stabilizacija kosina i klizišta, slijeganje terena, interakcija tla i konstrukcije i nosivost tla i stijena.

Sabid Zekan je osnivač i prvi predsjednik Društva za geotehniku u Bosni i Hercegovini, i za 2018. godinu dobitnik Zlatne plakete društva. Član je međunarodnih strukovnih asocijacija: ISRM, ISSMGE i ICL. Do sada je obavio niz stručnih predavanja na Univerzitetima u Austriji, Rusiji, Hrvatskoj, Japanu i Francuskoj. Objavio je u domaćim i stranim publikacijama 44 naučna rada. Vodio je geotehnička istraživanja na velikim istraživačkim i stručnim projektima, kao što su: Auto-put Orašje – Tuzla, Klizište Bogatići, Auto-put koridor Vc i slijeganje grada Tuzle.

Nakon velikog broja klizišta 2014. godine, radi na bosansko-hercegovačkoj metodologiji za istraživanje i stabilizaciju klizišta. Ova metodologija se sastoji od niza međusobno povezanih procesa koji uključuju: urbanističko planiranje, kontrolu padinskih procesa, način, obim i vrste istražnih radnji, postupci kod projektovanja i izvođenja radova na stabilizaciji klizišta, odnos između investicionih troškova i stepena sigurnosti na padinama.

Speciality:profesor, Rudarsko Geološko Građevinski Fakultet Univerziteta u Tuzli, Bosna i Hercegovina
Email:
Twitter:
Website:
Session info

Session by Prof.dr. Sabid Zekan

Međunarodne konferencije, Key Note, Fireside chats, Prezentacije, Mentoring, Made in BiH…

Opširnije

LokacijE održavanja

Sarajevo (5. decembar Europe House),
Tuzla (14 i 15. decembar Narodno pozorište)
Tarčin (28. decembar Tarcin Forest Resort)
Sarajevo (30. Januar Europe House)

T. +387 35 302 538

jadranka.kusljugic@bhing.ba

© 2022 – BH Engineering Weeks / Development: colosseum.ba | Senid H.