Speaker info

About the speaker

prof.dr. Almir Badnjević

Almir Badnjević je doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Zagreb (FER), Sveučilišta u Zagrebu 2015. godine. Od 2008. godine aktivno djeluje paralelno u dvije sfere, biznis i akademskoj. U 2014. godini uspostavio je u Sarajevu jedan od najopremljenijih laboratorija za testiranje i verifikaciju medicinskih uređaja u Evropi, laboratorij Verlab. Glavni zadatak Verlaba je da vrši godišnju verifikaciju medicinskih uređaja iz zakonskog mjeriteljstva BiH u svim zdravstvenim ustanovama u BiH.

Pored toga Verlab pruža usluge i kao tehnički servis za ispitivanje radijacijske opreme, kalibraciju mjerila temperature, te u oblasti istraživanja i inovacija. Prije rada u Verlabu, djelovao je u industriji medicinskih uređaja, u polju respiratorne tehnike i gasnih analiza krvi. Sa druge strane, od 2015. godine radi kao docent na odsjeku za Genetiku i bioinžinjering na Fakultetu za inžinjering i prirodne nauke, Internacionalnog Burch Univerziteta. Također radi i kao stručnjak iz prakse na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i na Univerzitetu u Warwicku (UK). Od septembra 2018. godine biva izabran u zvanje vanrednog profesora u oblastima opće elektronike i bioinžinjeringa. U 2014. godini osnovao je i Društvo  za medicinski i biološki inžinjering u BiH, koje je predstavnik BiH u IFMBE i EAMBES. U toku 2015., 2017. i 2019. godine ovo Društvo je na čelu sa njm organizovalo po prvi put u BiH Međunarodne konferencije iz medicinskog i biološkog inžinjeringa (CMBEBIH), koja su okupljale preko 700 učesnika iz 40 svjetskih država.

Član je uprave IEEE tehničkog komiteta za kardiopulmonarne sisteme, član uprave evropske organizacije za edukaciju studenata iz oblasti inžinjeringa i medicine (ESEM), vijećnik (savjetnik) za regulatorna pitanja i blagajnik evropske alijanse za medicinski i biološki inžinjering i nauku (EAMBES), član uprave divizije za klinički inžinjering pri Međunarodnoj federaciji za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE), te koordinator IEEE standarda za Regiju 8 (Evropa, Bliski Istok, Afrika). Autor ili koator je preko 70 poglavlja knjiga, knjiga, časopisa u žurnalima, te članaka sa međunarodnih konferencija. Njegov CV je prepoznat i uključen u Marquis Who's Who in the World za 2016. godinu, čime se našao među 3% svjetske populacije. On i njegov tim su dobitnici svjetske IFMBE nagrade za najbolje istraživanje i postignute rezultate iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu. Nositelj je senior statusa pri IEEE organizaciji.

Speciality:Izvršni direktor i CEO "Verlab" Društva za medicinski i biološki inžinjering u BiH
:
:

Međunarodne konferencije, Key Note, Fireside chats, Prezentacije, Mentoring, Made in BiH…

Opširnije

LokacijE održavanja

Sarajevo (5. decembar Europe House),
Tuzla (14 i 15. decembar Narodno pozorište)
Tarčin (28. decembar Tarcin Forest Resort)
Sarajevo (30. Januar Europe House)

T. +387 35 302 538

jadranka.kusljugic@bhing.ba

© 2022 – BH Engineering Weeks / Development: colosseum.ba | Senid H.