Organizatori

KulturaMedia Sarajevo i Udruženje Radio Kameleon – otvorena mreža ljudskih prava i demokratije Tuzla, organizatori V Međunarodnih „BH sedmica inženjerstva“, u saradnji sa DOO Colossem Tuzla, Udruženjima inženjera u BiH, Udruženjem poslodavaca Federacije BiH uz pokroviteljstvo Kantonalnog ministarstva privrede, provodi izbor za najuspješnije projekte „Made in BiH“ u Bosni i Hercegovini s ciljem osviješćenosti i povezivanja inženjerske zajednice i privredne zajednice u predstavljanju najuspješnijih projekata / proizvoda 2022.

Predmet IZBORA i opće odredbe

Prezentacijom uspješnih projekata/proizvoda Made in BiH želimo istaknuti doprinos i značaj koje ti projekti imaju na poboljšanje života svih građana BiH, globalni utjecaj i zapošljavanje u cjelini / privredni razvoj BiH u cjelini/ fokus poslovna zajednica Sarajevskog Kanton.
Izbor se provodi u razdoblju od tri mjeseca oktobar – decembar 2022. godine.

Aktivnosti

 • Pozivna kampanja / kompanijama za prijavu
  – Oktobar – novembar, 2022. godine
 • Prezentacija finalista
  – Decembar, 2022. godine
  – BH Engineering weeks
  – Svečana ceremonija dodjele nagrada u Sarajevu

Pravila

Made in BiH je priznanje koje ističe najbolje BH inženjerske projektne ideje i timove ali i proizvode. Made in BiH mora da inspiriše i ostale inženjere da se priključe ovakvim inženjerskim inovacijama i pokažu svoju tehničku izvrsnost. Made in BiH je prije svega nagrada za inženjersko rješenje ali i podrška projektu / proizvodu 2022.godine na nacionalnom nivou i to je najveće priznanje koju jedan inženjerski projekat može dobiti.

Prezentacija finalista, proglašenje najboljih i dodjela Made in BiH- Priznanja za najbolji tehničko/inženjerski projekat/proizvod je planirano za prijavljene:
– Sa područja poslovne zajednice Kantona Sarajevo,  08/09. decembra ove godine u Sarajevu
– Poslovna jednica cijele BiH  14. decembar ove godine u Tuzli

Finalisti i pobjednici po kategorijama bit će, osim  na ceremonijama dodjele priznanja, promovisani i u svim medijima BiH.

KATEGORIJE:

 • Inovacije / istraživanje i razvoj novih proizvoda
 • Proizvodni inžinjering /Automatizacija i robotizacija industrijskih postrojenja/
 • Održivi razvoj / energetika, voda, bioresursi/
 • Telekomunikacije
 • Infrastruktura /putna, vodosnabdijevanje, urbanizacija naseljenih mjesta/
 • IT industrija
 • Kreativna industrija /Koncepti i kreativni dizajn/
 • Mobilnost i transport
 • Studentski projekti
 • Ostalo

Odabir najboljeg projekta i pojedinca provodi ocjenjivački žiri. Žiri koncenzusom imenuje 10 do 15 finalista po mogućnosti u jedanaest kategorija.

 1. Sve prijave treba da sadrže inženjerske aspekte održivosti kao što su  okolinska politika, zdravlje i sigurnost na radu.
 2. Svi projekti/prijave moraju sadržavati  značajan inženjerski udio  inovacije i originalnog  tehničkog  rješenja
 3. Inžinjeri porijeklom iz BiH, angažovani u inostranstvu, mogu konkurisati za nagradu ako je značajan dio inžinjerskih aktivnosti izvršen u BiH
 4. Ako je projekat dizajniran u BiH, a realizovan u inostranstvu onda je prihvatljiva samo kreativna komponenta projekta.

Kompatibilne naučne discipline moraju biti na odgovarajući način podržane kroz projekat

Žiriranje

Žiri će putem online platforme (obrasca) prikupiti nominacije te će nakon zatvaranja prijave odabrati najbolje projekte i pojedince.

Žiri koji čine eminentni stručnjaci mogu tražiti i dodatne informacije od prijavljenih organizacija.

Kriterijumi za ocjenjivanje

Kriterijumi ocjenjivanja i ponderi koji će žiri koristiti za nominacije su slijedeći:

 1. Značaj projekta ili proizvoda kao mjerilo bh. inženjerstva koje demostrira domaću inovativnost i postavlja  nove standarde podižući tako ugled BiH i BH-inženjerstva kao relevantne za globalnu industriju
 2. Stepen uključenja koji je proizvod ili projekat implementirao kroz etičke, ekološke, energetske, zdravstvene i sigurnosne principe
 3. Doprinos društvenim ili ekonomskim normama koji poboljšavaju kvalitet života u lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj ekonomiji
 4. Tehnološki napredak koji se pokreće projektom
 5. Prilika za kompanije da istaknu i pokažu ključne uspjehe svog projekta na javnom obraćanju u sklopu BH Weeks of Engineering

Proces prijavljivanja

Da bi se prijavili za nagradu Made in BiH potrebno je poslati prijavu za: Made in BIH – Izbor za najbolji tehničko/inženjerski projekat  ili  proizvod u 2022. godini sa područja poslovne zajednice Kantona Sarajevo putem forme u nastavku.

Identifikacija projekta

 1. Službeni naziv projekta koji će se koristiti u prezentacione svrhe
 2. Opis projekta do 500 riječi uz isticanje zašto je projekat izdvojen za nagradu Made in BiH
 3. Adresa projekta
 4. Naziv organizacije koja ga prijavljuje
 5. Uloga organizacije koja podnosi prijavu
 6. Veličina organizacije po broju uposlenih i prometu
 7. Fotografije ili video koje podržavaju opis projekta

Prijave su zatvorene. Hvala svima.

POKROVITELJI PROJEKTA